Як проходить реформа шкільного харчування у Краматорську
У Краматорську, як і по всій країні, проводиться реформа шкільного харчування. Реформа передбачає зміну харчування на більш корисне та збалансоване, багате на овочі та фрукти, з малою кількістю солі та цукру в готових стравах.
У нашому місті діти харчуються по-новому трохи більше тижня. «Східний проект» поцікавився у керівництва Краматорського комбінату дитячого харчування, а також у педагогів, як відбувається процес реформування та чи подобається їжа дітям.
Алла Кущ, виконавчий директор Краматорського комбінату дитячого харчування:
«З 17 січня 2022 року у школах розпочалося харчування дітей за новим меню. Це не простий період і для дітей, і для батьків, і для працівників комбінату. Ми звертаємо увагу і на те, як діти їдять нові страви, і на те, як сприймають нововведення батьки, шукаємо варіанти змін для страв, що викликали нарікання. Цей тиждень пробний і, можливо, буде внесено заміни в меню. Не одразу.
Мені б дуже хотілося, щоб батьки зрозуміли – ми залежимо від нормативної бази, ми не можемо не дотримуватись законодавства. Меню затверджується держпродспоживслужбою один раз на навчальний рік. Тому ми моніторитимемо побажання батьків та дітей протягом цього часу, а потім вноситимемо зміни.
Те саме стосується і страв, і розміру порції. Ми не можемо давати тих самих бобових менше, ніж належить. І овочів також. Хоча їх справді багато. І першокласник просто не в змозі з’їсти 100 г моркви. Салати залишаються та йдуть в унітаз.
Якщо раніше ми мали право робити заміну страв, наприклад, овочі на овочі, м’ясне на м’ясне. Тобто якщо не сподобалося одне блюдо з овочів, ми могли замінити інше, теж із овочів. То зараз такого робити не можна. А раніше кожна школа дивилася, що діти їдять краще та міняла страви.
Також і калорійність страв. Якщо раніше ми могли необхідну кількість калорій вибрати за 2 тижні, то тепер щодня меню має бути таким, щоб було отримано певну кількість калорій. Це теж створює проблеми при створенні меню.
Не всі діти люблять молочко. Ось, наприклад, манну кашу їдять, а молочну кашу з рисом не дуже. М’ясо ми можемо давати лише 2 рази на тиждень, яйце – 1 раз на тиждень у кількості 20 грамів. Хліб – лише 3 рази на тиждень. Якщо малеча ще нічого, то старшокласники без хліба не наїдаються.
Фрукти, овочі, молочка – все зараз дуже дороге. Ось і виходить, що суми великі, а нічого бачити. Але ми зобов’язані готувати все те, що затверджено Кабміном, МОЗ.
Я особисто двома руками за нове харчування. Тому що це справді правильне харчування, корисне харчування. Але все має бути в розумних межах. Наприклад, 120 грам бобових за раз з’їсти – це тяжко для дитячого шлунка. Або ті ж 100 г моркви. Потрібно переглянути норми. М’ясне, на мою думку, краще давати 3 рази на тиждень, нехай меншим обсягом.
Я вважаю, що нам повинні повернути можливість міняти страви.
Наші співробітники намагаються готувати так, щоб дітям подобалося, і вони їли із задоволенням. Але й батьки мають нас підтримати. Не давати із собою сосики з батонами, а пояснити користь здорового харчування. Адже їсти гаряче та свіже корисніше, ніж жувати сухий бутерброд на перерві».
Директор ЗОШ №32 «Наталія Тесленко: «Проблема з бобовими, їх дуже багато, дуже велика кількість. Я скажу про себе. Я приїхала з курсів, була дуже зголоднілою і попросила порцію лобіо. Таку саму, як їсти діти. І я, дорослий чоловік, ледве її з’їла. А що тоді казати про дітей.
А також проблема з овочами. Для учнів 1-2 класів 100 г моркви за раз – дуже багато. Діти не їдять таку кількість. Навіть попри те, що морква з сиром, змащена.
Крім того, дуже зросла навантаження на працівників їдальні. Адже у нас немає навіть овочерізки. Спробуйте натерти моркву на 300 дітей на звичайній терці.
Все інше – більш-менш знайоме дітям, вони все інше їдять нормально.
Я за реформу шкільного харчування, але все треба робити поступово».
Директор ЗОШ№18 Тетяна Чебухова: «Я не бачу нічого поганого у реформі шкільного харчування, а навпаки. Зараз – це справді правильне здорове харчування. Інша річ, що діти не звикли так харчуватися. Ну, а це вже інше питання. Отже, батьки не привчили.
Що поганого в тому, що діти стали одержувати більше овочів, фруктів, молочних продуктів. Навіть сухофрукти додали. Хоча деякі діти навіть не знали, що таке. Бо їм батьки їх не купували.
І йогурти є тепер натуральні, без барвників та солодких добавок. Це теж добре.
Ми постійно пояснюємо дітям, що це корисно. Нехай і батьки підключаються до цього.
Директор ЗОШ№24 Ганна Бородавкіна: «Салати їсти не хочуть, із квасолею теж проблема. Хоча ось сьогодні, наприклад, дали спагетті з котлетою і теж багато хто не їв.
Наші кухарі засмутилися до сліз. Вони приходять о 4-й ранку, щоб усе встигнути приготувати. Все подається свіже, гаряче. І коли діти не їдять – дуже прикро. Щодо реформи харчування, то тут нас мають підтримати батьки. Так, ми розповіли навіщо це та чому. І постійно розповідаємо.
Наприклад, що морква – це вітаміни, для хорошого зору тощо. Так по кожному овочу, по кожній страві. Але нас мало. Потрібно, щоб сім’ї теж роз’яснювали дітям користь правильного харчування. І все налагодиться поступово. Ми лише на початку шляху. А все нове – лякає, сприймається неоднозначно.
Також директори шкіл зазначили, що кількість тих, хто харчується у їдальні, зменшилась. Декого перестала влаштовувати ціна, а декого – нове меню.
Для батьків управління освітою та міська влада створили групу у вайбері зі шкільного харчування.